Tupac ve Müzik

Tupac Amaru Shakur (D: 16 Haziran, 1971 – Ö: 13 Eylül, 1996), Amerikalı rap müzik sanatçısı, şair, senarist, aktör ve prodüktör. Doğum adı Lesane Parish Crooks olan Shakur'un ismini, annesi daha sonra "Tupac Amaru Shakur" olarak değiştirdi. 'Tupac Amaru' Hintçe "parlayan yılan" , 'Shakur' ise Arapça "şükür" demekti. Shakur, üvey babasının soyadıydı. Onu gerçek babası olarak kabul etmişti. Asıl babasını ise hiç tanımamıştı. Çocukluğunda ona herkes "siyah prens" derdi. Tupac henüz iki yaşındayken üvey babasının kanlı bir araba soygununa karışması aileyi zor durumda bırakmıştı. Nereye taşınsalar Tupac mutlu olamıyordu. Bir röpörtajda şöyle demiştir, "Hep ağladığımı hatırlarım. Nereye taşınsak alışamıyordum. Büyürken hiç arkadaşım olmadı." On iki yaşındayken Tupac, rol yapmayı, şiir yazmayı ve aşk şarkıları yazmayı sevdiğini farketti. O sıralar ailesi Baltimore'a taşındı ve orda Baltimore Sanat Okulu'na gidip sinema eğitimi aldı. Bu okulda Tupac, süper bir potansiyel gösterip öğretmenlerinin gözüne giriyordu, ama bu durum fazla sürmedi. O sıra Oakland, Kaliforniya'ya taşındılar ve kendisinin tabiriyle "yanlış kalabalıkla" orda takılmaya başladı. On beş yaşındayken rap yapmaya ve şarkı sözleri yazmaya başladı. O dönemde kendisine MC New York diyordu. Yirmili yaşlarındayken Tupac, 8 kere tutuklanmıştı ve bunların içinde cinsel taciz suçlaması bile vardı. Bir tanesi ölümle sonuçlanmıştı. Tupac'ın çetesiyle rakip bir çetenin çapraz ateşinde 6 yaşındaki bir kız çocuğu ölmüştü. (O dönemde çektiği vicdan azabını Hellrazor adlı şarkısında o küçük kızdan bahsederek dile getirmektedir.) 



Daha sonra Tupac, Digital Underground isimli gruba katıldı. İlk resmi şarkısı olan Same Song'u bu grupla beraber seslendirdi. Grubun başarılı olmasıyla Tupac, kendisini üne kavuşturan 2Pacalypse Now adlı kasedini çıkardı. Brenda's Got A Baby şarkısıyla kariyeri bir roket gibi fırladı. Etkileyici rol yeteneği sayesinde "Juice" isimli filmde rol almayı başardı. Tupac daha sonra ikinci kasedi olan Strictly For My N.I.G.G.A.Z.'ı çıkardı. Kasım 1994'te bir soygunda 5 el vuruldu. Shakur bu olayda Notorious B.I.G.'yi ve Puff Diddy'i suçladı. Bu suçlamasında pek de haksız sayılmazdı. Sonrasında Tupac, mucizevi bir şekilde iyileşmiş ve 1995'te Me Against the World kasedini çıkarmıştı. Tupac'ın rol kariyeri ise Janet Jackson'la oynadığı Poetic Justice filminde doruğa çıktı. Tupac'ın oynadığı bir diğer film olan Above The Rim ve daha sonra Platin Plak ödülü alan albümü Me Against The World ile yükselişi taciz davasıyla son buldu. Tupac suçlu bulunmadan saatler önce, niyeti hala anlaşılamamış kişiler tarafından silah zoruyla soyuldu. Tupac 8 ay hapiste kaldıktan sonra o dönemin ünlü prodüktörü olan Suge Knight tarafından ödenen 1.4 milyon dolar kefalet sayesinde serbest kaldı. Suge Knight bu hareketiyle Tupac'ı kendi şirketi olan Death Row Records'a katmış oldu. Tupac, Death Row ile 3 albümlük bir anlaşma imzaladı. Salınışından sonra eleştirilere iki CD'lik All Eyez On Me albümü ile cevap verdi ve bu albüm sadece 2 hafta içerisinde 5 milyon satmayı başararak Tupac Shakur'u zirvenin de üstüne çıkardı. Bu rakam Hip-Hop müziğinde bir devrimdi. Daha sonraları ise Gridlock'd, Bullet ve Gang Related filmlerinde rol aldı. Las Vegas'ta 7 Eylül 1996 günü kimliği belirsiz kişilerce vuruldu ve tam 7 gün sonra saat 04:03'te öldüğü açıklandı. Cenazesi halka açık yapılmadı. Annesi cesedini yaktırıp küllerini Los Angeles Köprüsü'nden aşağı boşalttı. Sonrasında hakkında yüzlerce spekülasyon yapıldı. Hayranlarının çoğu onun ölmediğine inanıyor. Hakkında 7 Gün Teorisi (7 Day Theory) ortaya atıldı. Tabi bu efsaneyi çürütecek tezler de ileri sürüldü. "Öldü" denildikten sonra da albümleri çıkmaya devam etti. Ayrıca, günümüzde Tupac Shakur, 75 milyon üzerinde albüm satmayı başarmış tek rap müzik sanatçısıdır. Genç yaşta ölmesine rağmen bu başarıyı yakalayarak En Çok Satan Müzik Sanatçıları listesine girmeyi başarmıştır.


Devamını Oku...

ISO/IEC 12207 Standardı ve Tarihçesi

ISO/IEC 12207 standardı, “Standard for Information Technology - Software Life Cycle Processes” olarak adlandırılan, sistem ve yazılım mühendisliği konusunda, yazılım yaşam döngüsü süreçleri olarak bilinen ve buna yönelik çerçeve çizen bir standarttır. 1995’den bu yana sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. 2008 revizyonu, 1995 tarihli standart ile standardın 2002 ve 2004 yıllarında yayınlanan iki ekininin birleşimi ile oluşmuştur. Kurumun veya projenin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir. Standartta tanımlanan kuralları ve önerileri dikkate alınarak uygulanan bir standarttır. ISO/IEC 15288 standardı ile yapı, terimler ilişkili süreçler açılarından tam olarak uyumludur. ISO/IEC 12207:1995/Amd 1:2002: standarda ek olarak çıkmıştır. Bu ek ile ISO 12207, ISO 15504’ün yayımlanacak olan versiyonu (ISO 15504:2003) ile değerlendirilebilecek bir süreç referans modeli haline getirilmiştir. Genel olarak ISO 12207 proje fikri; ortaya atılışından, yani başlangıcından, projenin işletimden kaldırılışına kadar, yani bitimine kadar geçerli olacak yazılım yaşam döngüleri için bir süreç önerir. Alım ve sağlayıcı rollerini dikkate aldığından özellikle alımlar için uygun bir yapıdadır. Aslında, bu standart bir anlaşma ya da sözleşmenin geliştirme, bakım veya bir yazılım sisteminin işletilişini tanımladığı durumda her iki tarafın kullanımı için tasarlanmıştır.



Amacı:
“ISO 12207 is an ISO standard for software lifecycle processes. It aims to be the standard that defines all the tasks required for developing and maintaining software.” Standardın genel olarak amacı yukarıda da belirtildiği gibi; bir yaşama döngüsü süreçleri tanımını yaparak, yazılımın geliştirilmesi ve varlığının sürdürülmesi için gerekli olan tüm görevleri ve etkinlikleri tanımlamayı amaçlar, yazılım endüstrisi tarafından zemin alınabilecek ortak bir çerçeve sunar.



Tarihi:
Genel olarak “International Organization for Standardization (ISO)” çatısı altında, ISO ve “International Electrotechnical Commission (EIA)” tarafından yapılan ortak çalışmaların sonucu olarak 1995 yılında bilgi teknolojileri standartları grubundan, ISO/IEC 12207 - Yazılım Yaşam Dönemi Süreçleri standardı yayımlanmıştır. Bunu izleyen dönemde, IEEE ve EIA'nın katılımıyla oluşturulan ortak çalışma grubu tarafından ISO/IEC 12207 standardına bazı ekler yapılarak, IEEE/EIA 12207standardı (IEEE/EIA 12207.0 / IEEE/EIA 12207.1 / IEEE/EIA 12207.2)  yayımlanmıştır.






                                Şekil 1. ISO/IEC 12207 Standardı ve Gelişimi

Bu standart, ISO ve IEC gibi uluslararası standardizasyon organizasyonları tarafından hazırlanan ISO/IEC 12207 standardının ABD’de kullanılması öngörülen eşleniğidir. Bu standardın ISO/IEC 12207’den farkları; ISO 9000 ile uyumlu olmasını sağlayacak değişiklikler içermesi, nesne yönelimli çözümleme yaklaşımına, bilgisayar destekli yazılım mühendisliği (CASE) araçları kullanımına ve “şelale (waterfall)” dışı yazılım geliştirme modellerinin kullanılmasına izin vermesidir. ISO/IEC 12207 standardına ilki 2002 diğeri 2004 yılında 2 ek yapılarak standart genişletilmiştir. Son biçimiyle, daha önce pek çok farklı standartta yer alan yazılım ölçümü, yazılım ürün değerlendirme, tekrar kullanım gibi süreç tanımlarını da kapsar hale gelmiştir. Bununla birlikte ISO/IEC 12207' nin gelişimine baktığımızda, geçmişinde ABD Savunma Bakanlığı kritik görev çevreleri tarafından kullanılan DoD-STD-2167A ve bilgi işlem çevreleri tarafından kullanılan MIL-STD-7935’i birleştirip, MIL-STD-498 adlı tek bir yaşam döngüsü standardı yaratmak görevini üstlendi. IEEE/EIA 12207 ise ABD Savunma Bakanlığı tarafından 1998’de kabul edilerek MIL-STD-498’in yerini aldı. Üç kısım halinde düzenlenmiştir:
IEEE/EIA 12207.0, Bilgi Teknolojisi Standardı yazılım yaşam döngüsü süreçleri. ISO/IEC 12207’yi özgün şeklinde ve altı eki ile birlikte içerir.
IEEE/EIA 12207.1 ve
IEEE/EIA 12207.2
                      Şekil 2. ISO/IEC 12207 Standardının Evrimi ve Diğer Standartlar ile İlişkisi


IEEE/EIA 12207 “US 12207” olarak da adlandırılırken, tarihsel gelişimi itibariyle, ISO/IEC 12207'nin taktiksel gerçekleştirimi olarak nitelenmektedir. Bu nedenle 12207 ile tamamen uyumludur.

Kaynakça:
1 Ayça TARHAN, Yazılım Mühendisliği Kavramları 2009, Yazılım Test Süreci
2 Meryem Şahin TÜTÜNCÜ, STM A.Ş, 1.Çalışma Grubu Raporu Bilişim 2003 Toplantısı
3 Jim MOORE, ISO 12207 and Related Software Life-Cycle Standards
4 ISO/IEC 12207 IEEE Std 12207-2008, Systems and software engineering - Software life cycle processes
5 http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_12207
6 Raghu SINGH, An Introduction To International Standard ISO/IEC 12207 Software Life Cycle Processes
7 Teknobülten, Yıl:2006 Sayı:21 18 Aralık 2006
8 ISO/IEC 12207 and  IEEE/EIA 12207, Major Greg Phillips Royal Military College of Canada E & CE
9 Introduction to ISO/IEC 12207 – Information Technology – Software Life Cycl Processes
10 ISO/IEC 12207:2008(E)  IEEE Std 12207-2008



Devamını Oku...

OWL Dilinin Genel Yapısı

OWL genel olarak üç alt dile ya da türe sahiptir. OWL Lite, OWL DL, ve OWL Full. Bu üç dil, belirli uygulama toplulukları ve kullanıcılar tarafından kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Bu dillerin tamamı, daha basit yapıdaki atalarının devamı niteliğindedir. OWL üç alt dil sınıfı ve farklı temsil gücü ile tanımlanabilir.  

1. OWL Lite: Sınırlı küme eleman sayısı kısıtları. Sadece 0 ve 1 ile gösterilir. Basit sınıf hiyerarşisini ve sayı kısıtlarını gösterir. Ayrıca owl:hasValue kısıtı ve owl:oneOf yapıtaşı yok. Gerçekleştirimi daha kolaydır ve OWL DL' in alt kümesidir.


2. OWL DL: Bütün çıkarsamaların hesaplanabilir ve sonlu bir zamanda bitebilir olduğu en üst seviye anlamsallık. “Description Logics” olarak adlandırılır. Biçimsel gösterim betim mantığına dayalıdır. Örnek anlamsal temsil kısıtı olarak; bir sınıf bir başka sınıfın örneği olarak temsil edilemez. Tüm OWL Lite dil kısıtlarını içerir. SHIQ Description Logic temel almıştır.  SHOIN (Dn) DL kavramına eşittir. Aynı zamanda düzgün tanımlı semantikler içerir. Biçimsel özellikler tam anlaşılacak şekilde tasarlanmıştır (karmaşıklık, seçim yapabilirlik). Muhakeme yapılabilir algoritmalar mevcuttur.

3. OWL Full: OWL sözdizimi ve RDF'nin birleşimidir. RDF in genişletilmiş halidir. Bütün çıkarsamaların hesaplanabilirliğinin ve sonlu bir zamanda bitebilirliğinin ya da hesaplanabilirliğinin garantilenmediği anlamsallıktır. OWL DL’deki örnek anlamsal temsil kısıtı yok. Bir sınıf bir başka sınıfın örneği olarak temsil edilebilir ve aynı zamanda kendisi de bir sınıf olarak temsil edilebilir. Tüm OWL belirtimlerini içerir. Bir diğer özelliği ise; owl:DatatypeProperty, owl:InverseFunctionalProperty olarak tanımlanabilir.


Devamını Oku...

Web Ontoloji Dili (OWL) ve Ontoloji Kavramı

Web Ontology Language (OWL), ontolojileri tanımlamak ve çeşitlemek için kullanılan bir dildir. Bir ontoloji, ilgili özellikler ve örnekleri ile birlikte sınıfların açıklamalarını içerebilir. OWL, bilginin içeriğini sadece insanlara gösteren değil, bunun yanında işleyen uygulamalar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. OWL, XML, RDF ve RDF Schema (RDF-S) tarafından desteklenen web içeriğinin makinalar tarafından daha iyi yorumlanabilmesini, biçimsel bir semantik ile birlikte ek sözcük kümeleri sunarak kolaylaştırır. OWL, OIL ve DAML+OIL gibi eski dilleri temel alır, ve şu anda W3C tavsiyesidir.  OWL, anlamsal web bilgisinin işlenebilmesi için genel bir yol sağlamak üzere tasarlanmıştır. OWL, XML, RDF, ve RDF-S tarafından sağlanan anlamların açıklanmasını sağlayan imkânları kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. Bu nedenle, makinalar tarafından çevrilip kullanılabilir web içeriğini gösterebilme yeteneği sayesinde, bu web dillerinin evrimsel devamı gibi düşünülebilir.

OWL, XML tabanlı olduğu için, OWL bilgisi kolayca farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlar ve farklı programlama dilleri arasında alınıp verilebilir. Dil, bilgisayarlar tarafından okunmak üzere tasarlandığından ve insanların okuyabilmesi çok fazla göz önünde bulundurulmadığından, araç meselesi olarak düşünülebilir. OWL, değer yönetimi çerçevesi, büyük ölçekli entegrasyon ve web üzerinde veri paylaşımı için standart yaratmada kullanılmaktadır. OWL anlamsal web’in bir parçasıdır. Anlamsal web dağıtık bir yapıda olduğu için OWL belgelerinde sunulan bilgiler de dağıtık kaynaklardan okunabilecek veya işlenebilecek düzende olmalıdır. OWL ile tanımlanan bilgi tek bir dosyada ya da kapsamda düşünülemez. Bu bilgi başka ontolojiler tarafından da tanımlanabilir ya da genişletilebilir. OWL belgelerinin yanlış yorumlanmaması ve etmenler tarafından işlenebilmesi için düzgün bir sözdizimine ihtiyaç vardır. OWL belgelerinde kullanılacak terminoloji RDF dosyalarının genişletilmiş halidir. Bununla birlikte ontoloji kavramının birçok tanımı vardır. Her ne kadar felsefe konusu olsa da bilgisayar bilimlerindeki tanımını kısaca verecek olursak şöyle diyebiliriz;

“Ontoloji, paylaşılan bir kavramsallaştırmanın biçimsel ve net bir belirtimidir.” 


“Kavramsallaştırma”; insanların dünyadaki varlıklar üzerine nasıl düşündüklerinin soyut bir modelini  ifade eder. Bu soyut model genellikle özel bir konu alanı ile sınırlandırılmıştır.
“Net bir belirtim”; soyut modeldeki kavramlara ve ilişkilere net isimler verildiği ve net tanımlar yapıldığı anlamına gelmektedir. Bir kavramın ya da ilişkinin tanımı, o terimin anlamının ifade edilmesidir. Bir başka deyişle, bir terimin diğer terimlerle ilişkisinin nasıl olacağını belirtir.
“Biçimsel”; anlam tanımının biçimsel bir dille temsil edildiğini ve böylece tanım üzerindeki belirsizliklerin, farklı anlam çıkarma olasılıklarının ortadan kaldırıldığını ifade etmektedir. Bundan dolayı biçimsel temsil, otomatik çıkarsama yapma imkanını sağlamaktadır.
“Paylaşılan”; ontolojilerin, farklı uygulamalar ve topluluklar arasında yeniden kullanımı amaçladıklarını ve desteklediklerini ifade etmektedir. Ontolojinin diğer bir açıklaması ise şöyledir;

“...An ontology is an engineering artifact: It is constituted by a specific vocabulary used to describe a certain reality, plus a set of explicit assumptions regarding the intended meaning of the vocabulary. Thus, an ontology describes a formal specification of a certain domain: Shared understanding of a domain of interest, Formal and machine manipulable model of a domain of interest...” 

Ayrıca Model ile Anlamsal Web arasındaki farkı belirtecek olursak, Yazılım mühendisliği bağlamında model; gerçek dünyanın bir bölümünü temsil eder, bir modelleme diliyle ifade edilir ve temsil ettiği gerçek dünyanın bölümü hakkında belirli bir amaç için bilgi verir. Anlamsal web ise; Web içeriğinin bilgisayarlar için anlamlı olan formudur.



Ontolojilerin önemli oluşlarının sebepleri, günümüzde birçok alanda kullanılmalarındandır. Çok büyük bilgi taşıyan, hiyerarşik yapı içermeyen, varlıklar arası ilişkilerin önemli olduğu projeler ontolojiler için önemlidir. Bu gibi alanlara en güzel örnek ilaç endüstrisindeki araştırmalardır. Bunun yanı sıra gen ontolojisi, klinik terminoloji ontolojisi, gösterilebilecek güzel örneklerdir. Ontoloji mühendisliği bilginin yönetimi için önemli araçlardır. Günlük bilgilerin bile yangın hortumundan çıkan su misali nefesleri kestiği bir dönemde kısmen kritik bir durum olan veri yığını yönetimi ve ilişki tespiti ontolojilerin temel yeteneğidir.

Kaynakça
1 http://en.wikipedia.org/wiki/Web_Ontology_Language 
2 Uschold, M., Gruninger, M., Ontologies and semantics for seamless connectivity 
3 Tutorial on OWL ISWC, Sanibel Island, Florida, USA 20th October, 2003
4 Just What Is an Ontology, Anyway? Thomas C. Jepsen


Devamını Oku...