OWL Dilinin Genel Yapısı

OWL genel olarak üç alt dile ya da türe sahiptir. OWL Lite, OWL DL, ve OWL Full. Bu üç dil, belirli uygulama toplulukları ve kullanıcılar tarafından kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Bu dillerin tamamı, daha basit yapıdaki atalarının devamı niteliğindedir. OWL üç alt dil sınıfı ve farklı temsil gücü ile tanımlanabilir.  

1. OWL Lite: Sınırlı küme eleman sayısı kısıtları. Sadece 0 ve 1 ile gösterilir. Basit sınıf hiyerarşisini ve sayı kısıtlarını gösterir. Ayrıca owl:hasValue kısıtı ve owl:oneOf yapıtaşı yok. Gerçekleştirimi daha kolaydır ve OWL DL' in alt kümesidir.


2. OWL DL: Bütün çıkarsamaların hesaplanabilir ve sonlu bir zamanda bitebilir olduğu en üst seviye anlamsallık. “Description Logics” olarak adlandırılır. Biçimsel gösterim betim mantığına dayalıdır. Örnek anlamsal temsil kısıtı olarak; bir sınıf bir başka sınıfın örneği olarak temsil edilemez. Tüm OWL Lite dil kısıtlarını içerir. SHIQ Description Logic temel almıştır.  SHOIN (Dn) DL kavramına eşittir. Aynı zamanda düzgün tanımlı semantikler içerir. Biçimsel özellikler tam anlaşılacak şekilde tasarlanmıştır (karmaşıklık, seçim yapabilirlik). Muhakeme yapılabilir algoritmalar mevcuttur.

3. OWL Full: OWL sözdizimi ve RDF'nin birleşimidir. RDF in genişletilmiş halidir. Bütün çıkarsamaların hesaplanabilirliğinin ve sonlu bir zamanda bitebilirliğinin ya da hesaplanabilirliğinin garantilenmediği anlamsallıktır. OWL DL’deki örnek anlamsal temsil kısıtı yok. Bir sınıf bir başka sınıfın örneği olarak temsil edilebilir ve aynı zamanda kendisi de bir sınıf olarak temsil edilebilir. Tüm OWL belirtimlerini içerir. Bir diğer özelliği ise; owl:DatatypeProperty, owl:InverseFunctionalProperty olarak tanımlanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder